Overgewicht & Gewrichtspijn

U bevindt zich hier: Gewrichtspijn Ľ Overgewicht en gewrichtspijn

De rol van overgewicht

De laatste tien jaar is het aantal mensen met overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) wereldwijd sterk gestegen. In Nederland zijn 4 op de 10 mannen en 3 tot 4 op de 10 vrouwen te zwaar. Dit betekent dat ongeveer 3,5 miljoen volwassenen in Nederland te kampen hebben met overgewicht. Je bent dus zeker geen uitzondering als je problemen hebt met je gewicht.

Als je obesitas hebt, loop je, zelfs op jonge leeftijd, een groter risico op het krijgen van onder meer hart- en vaatziekten, suikerziekte (diabetes mellitus type 2) en gewrichtsklachten. Dit risico wordt groter naarmate je ouder wordt. Het is belangrijk dat je je overgewicht laat behandelen om zodoende het risico op het ontstaan van deze ziekten te verminderen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een gewichtsafname van 5% al kan leiden tot een afname van de gezondheidsrisico's. Geringe gewichtsvermindering houdt dus in dat het risico vermindert!

Wanneer ben je te zwaar

Er is een eenvoudige methode om te bepalen of je zwaarder bent dan gezond voor je is. Dat is het berekenen van de Body Mass Index (BMI), ook wel Quetelet Index genaamd. Je kunt je BMI uitrekenen door je

lichaamsgewicht (in kg) te delen door je lengte (in m) in het kwadraat: BMI=kg/m2

Voorbeeld:
Je weegt 100 kilo en je bent 1 meter 80 lang.
Je BMI is dan 100/(1,80*1,80)=30,9

In onderstaande tabel zie je wanneer je te zwaar bent:

BMI Uitslag
< 18,5Ondergewicht
18,5 - 25Een gezond gewicht
25 - 30Overgewicht
30 - 35Obesitas
35 - 40Ernstige obesitas
> 40Morbide obesitas
-->

U bevindt zich hier: Gewrichtspijn Ľ Overgewicht en gewrichtspijn
(advertenties)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Gewrichtspijn.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)